Bangkok Nedir? Nerededir?
Bangkok, Tayland’ın başkentidir.
Ülkenin güneyinde yer alır. Ortasından Chao Phraya adlı nehir geçer. İl sınırları içerisinde, Tayland Körfezi’ne, yani okyanusa, sınır çok azdır. Bununla birlikte okyanusa çok yakın olması, ortasından nehir geçmesi ve coğrafi konumu nedeniyle oldukça nemlidir.
Bangkok deyip geçtiğimiz, Tayland’ın başkentinin Tayca’daki gerçek adı tam 169 harften oluşmaktadır! Dünyanın en uzun yer adını dinlemek için şuraya tıklayın! (14 saniye)
Tay’lar tarafından ise kısaca Krung Thep, yani “Melekler Şehri” deniyor. (melekler demişken: Los Angeles gezi notları için tıklayınız.)
Bangkok’a Nasıl Gidilir?
Başlamadan önce bilgi: şimdiye kadar tüm yazılarımda direkt nasıl gidilir ve kısa bir şehir içi ulaşımdan bahsedip geçiyordum. Bu yazıya özgü, nasıl gidilir’i kısaca geçip; daha çok şehir içi ulaşımdan bahsedeceğim.
İstanbul’dan Suvarnabhumi Uluslararası Havaalanı’na (BKK) , THY ile direkt uçuşlar yaklaşık 9,5 saat sürüyor. Havalimanından şehir merkezine doğru giden bir metro hattı var. Gideceğiniz yere göre, rotasına bakıp tercih edebilirsiniz. Tüm detaylar ve hatta online bilet satışı websitelerinde yer alıyor.
Benim gibi ilk kez Tayland’a hatta Asya‘ya geliyorsanız ve gerek alfabeden gerek ise ikliminden, anında şoka girdiyseniz, belki uçaktan iner inmez halka karışmak istemeyebilirsiniz. Bu durumda, Asya’nın Uber’i olan GRAB‘ı tercih edebilirsiniz. Klimalı araçlarla, ödeyeceğiniz ücreti bilerek, şoför ile herhangi bir iletişime girmeye bile gerek kalmadan, gayet konforlu bir şekilde otelinize gidebilirsiniz. Tabi ki, toplu ulaşımdan ve normal taksilerden daha pahalı bir seçenek. Ama kültür şokunu sakinleştirmek için düşünülebilir.
Diğer ulaşım uygulamaları : In Drive, Bold.
Ayrıca şehir genelinde göreceğiniz, ikonik 3-4 tekerlekli minik kamyonet – motorsiklet arası ulaşım araçları olan tuk-tuk‘lar’a, bir kez de olsa binin. İki kişilik olanları daha “özel” alan sunuyor. Bir de otobüs gibi, 6-8 kişi binilenleri gördük, tercih etmedik tabi.
Bangkok genelinde su kanalları bulunuyor. Ufak bir “Doğu’nun Venedik‘i” havası da yok değil. Bu nedenle su ulaşıma da yaygın. Kanal motorlarının yanı sıra, minik kayıklar, gondollar, tekneler de var. Mutlaka bir kere bunlardan biri de denenmeli.
Araba kiralamak istiyorsanız, trafik sağdan akıyor; küçük bir not.
Bangkok’ta Nerede Kalınır?
Avrupa ve Amerika için direkt otel önerileri vermeye gerek duymuyordum çünkü genellikle oteller iyidir ve belli standartlar her otelde vardır. Ancak ilk Asya seyahatimde biraz daha şüpheli olduğumdan, Bangkok için yıldızı yüksek, zincir otellere baktım.
Kaldığımız otel: Avani+ Riverside Bangkok Hotel idi. Otel beş yıldızlı; içerisinde rooftop yüzme havuzu, fitness, spa gibi alanları var. Başkenti ikiye bölen, Chao Phraya Nehri’nin kıyısında ve asıl şehre bir nevi karşı kıyıdan bakıyor. Özellikle geceleri, çok güzel şehir manzarası sunuyor. Odalar temiz ve düzenli. Tek eksi yanı, nehrin bu batı bölgesi – Thon Bori: 1782 yılında ana yerleşim bölgesi – gezilecek yerlere yakın değil. İlla ki birşeye binmeniz gerekiyor. Konum nedeniyle, bu bölgeyi tercih etmeyebilirsiniz.
Bangkok’ta ne kadar kalınır diye sorarsanız, sakin sakin tam anlamıyla gezmek isterseniz; en az 5 tam gün ayırmalısınız. Uçuş günleri yorgun olunduğundan geliş ve gidiş günlerini saymıyorum.
Bangkok’ta Neler Var?
- Sıcak var! Bangkok Havalimanı’ndan dışarı çıkınca, hani otomatik kapı açılıp da ilk adımı attığınızda, sanki, içerisinde, fokur fokur kaynayan yemek olan fırının kapanığını açmışsınız da, hem sıcak hem de buhar suratınıza vurmuş gibi hissediyorsunuz! Üstelik çoook baharatlı bir yemek!
- Bangkok, Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre, Dünyanın En Sıcak Büyük Şehri‘dir.
- Ekvatora yakın diyebileceğimiz konumu nedeniyle, yıl boyu sıcak olan Tayland’ın en sıcak ayı Nisan iken, en yağışlı ayı Eylül, nem oranı daha düşük / gezmeye daha uygun ancak daha pahalı sezonu ise Aralık-Ocak arasıdır.
- Bol bol tapınak var, yüzlerce binlerce değil; on binlerce hem de!
- Şehrin en önemli yapıtları olan, Wat Phra Kaew ve Kraliyet Sarayı (Grand Palace), Uzanan Buda (Sleeping Buddha) tapınağı Wat Pho gibi yerler, Rattanakosin denilen adacık üzerinde toplanmıştır.
- Hepsi yürüme mesafesinde, fakat oldukça büyük bir alan. Kavurucu güneş altında tüm bölgeyi gezmek için, rahat kıyafetler, tercihen güneş şemsiyesi ve bol su almayı, ve bu bölgeye tam bir gün ayırmayı unutmayın.
- Önemli diğer bilgi de, tüm tapınaklara girmeden önce örtünmeniz gerekiyor. Kollar ve bacaklar kapalı olmalı ve ayakkabılarınızı çıkarmalısınız. Bazı tapınak girişlerinde ücretsiz şal var ancak çoğunda yok. Dışarıdaki satıcılardan alabilirsiniz ya da yanınızda iki şal / örtü getirebilirsiniz. Aksi taktirde tapınaklara giriş yapamazsınız.
- Grand Palace denilen Kraliyet Sarayı kompleksinde yüzden fazla yapı ve en önemlisi Wat Phra Krew Tapınağı yer alıyor.
- Komplekse giriş ücreti: 500 Baht. Çalışma saatleri: 08.30-15.30.
- Tayland Monarşisi, tarihi adıyla: Kingdom of Siam ailesinin resmi törenleri Grand Palace’da yapılıyor.
- Ailenin kendisi ise, biraz daha kuzeydeki Dusit Palace‘da ikamet ediyor.
- Kral Vajiralongkorn dünyanın en zengin hükümdarıdır. ( Meraklısına tam liste şurada)
- Siz de benim gibi, dünyanın en zengin ülkeleri Arap Yarımadası’nda sanıyorduysanız, yukarıdaki cümleye ispat olarak söyleyeyim: bu yazıda gördüğünüz tüm fotoğraflardaki sarı şeyler (heykel, obje, işleme vs…) altın. Evet ALTIN.
- Grand Palace içerisindeki, Wat Phra Krew Tapınağı (Temple of the Emerald Buddha), 36 bölümden oluşur.
- Tapınağın 12 adet koruyucusu vardır. Yaksha denilen bu devlerin adları, Hinduizm’in 2 büyük destanından biri olan Ramayana (diğeri Mahabbarata)’da geçer. Bu nedenle kutsal sayılırlar.
- Ubosot adlı yapıda Zümrüt Buda (Emarald Buddha) bulunmaktadır. Meditasyon yapan bu Buda heykeli, isminden bağımsız, yeşim ya da zümrütten değil, yeşil jasper taşından yapılmıştır ve 3 farklı altın kıyafeti bulunmaktadır.
- Zümrüt Buda, tapınağın tavanına yakın bir yerde durmaktadır. İçeri ayakkabılarınızı çıkartıp giriyorsunuz. İnsanlar sessizce ibadet ediyor.
- Ubosot’un dışında 112 adet altın Garuda (Hindu ve Budist mitolojisinde yer alan kuş-insan melezi yaratık) vardır.
- İç duvarları boyunca, Budist hikayelerin tasvir edildiği boyamalar bulunur.
- Diğer bir önemli tapınak olan Wat Pho (Reclining / Sleeping Buddha)’ya ayrıca 100 Baht ödeyerek giriş yapıyorsunuz.
- 46 metre uzunluğa, 15 metre yükseliğe sahip ve tabi ki altın kaplama bu heykel, Buda’nın öldükten sonra Nirvana‘ya geçişini temsil ediyor.
- Heykelin ayaklarının altında sedef kakma 108 kutsal simge, etrafında da 108 bronz kase bulunur. Ziyaretçiler bu kaselere para atarak şans ve iyilik dilerler.
- Wat Pho, Tai masajının doğduğu yer olarak kabul edilir. Burada, uluslar arası geçerliliğe sahip sertifika alabileceğiniz eğitim merkezleri de mevcuttur. Detaylar için sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
Kısa bir not/ hikaye:
Bangkok Pazarlama Teknikleri
Kavurucu sıcak altında gezmeye çalışırken, iki ayrı pazarlama tekniğine denk geldik.
Birincisi, “çıplak” turistler için şal satan ablalar. Saray bölgesinde size doğru gelip kıyafetinizi gösteriyor ve “Not Allowed” diyip şal satmaya çalışıyorlar. Biz tedbirli olduğumuzdan almadık.
İkincisi de; Sleeping Buddha – Wat Pho’ya giderken, yanınıza yaklaşıp “Sleeping Buda öğlen uykusuna yattı ve bugün ziyarete kapalı, ama kanal turu yapabilirsiniz.” diyen abiler. Başımıza güneş geçmiş; son suyumuzu içmiş bir halde iken, bu abinin sözlerine inandık. Öğle uykusuna yatmış Buda’yı uyandırmayalım dedik ve abiye uyup kanal turu satın aldık. Uyup diyorum, kanıp değil; çünkü çok güzel bir geziydi. Ufak bir detay hariç. Onu da detaylı bir yazıda anlatayım sonra.
- Buraya yakın bir diğer tapınak Wat Benchamabophit Dusitwanaram, Mermer Tapınak (Marble Temple) olarak bilinir.
- Tapınağın yapımında İtalyan mermeri kullanılmıştır.
- Girişinde görkemli beyaz Singha aslan heykelleri vardır.
- İçerisinde yüze yakın Buddha heykeli vardır.
- Her yıl, Buddha’nın doğumu (Visaka Buça), Buddha’nın 1250 yeni rahibe vaaz verdiği gün ( Maka Buça) gibi önemli dini kutlamalara ev sahipliği yaptığından, Budistler için çok önemli bir tapınaktır.
- Giriş ücretli: 50 Baht.
- Yine bu bölgedeki, içerisinde tarihi ve sanatsal eserlerin bulunduğu Bangkok Milli Müzesi (National Museum), Güneydoğu Asya’daki en büyük müzedir.
- Giriş ücretli:200 Baht. Detaylar için sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
- Rattanakosin Bölgesi’ne komşu, Banglamphu Bölgesi’nde ise görece daha yeni yapıtlar ve şehrin en renkli, canlı caddesi olan Khao San bulunuyor.
- Özellikle, sırt çantalı gezginlerin uğrak noktası olan bölgede, çok sayıda yerel lezzet, dükkan, eğlence mekanı var.
- Nehir kıyısından, güneye doğru yer alan Çin Mahallesi (Chinatown), Rattanakosin Bölgesi’nin inşasında çalışan göçmen Çinli’lerin yerleştirilmesiyle oluşmuştur.
- Her yerde Çin restoranları, marketleri, dükkanları olan bu bölge oldukça hareketli.
- Buradaki en önemli yapıt, 5.5 ton saf altından yapılmış Buda heykelinin (Golden Buddha)olduğu, Wat Traimit Tapınağı‘dır. Giriş ücretli: 40 Baht.
- Chinatown’un nehir kıyısının karşısında bulunan, Wat Arun Tapınağı ( Şafak Tapınağı – Temple of Dawn) ‘na, en kolay, Ratchawong iskelesinden bota binip 2 durak sonra inerek ulaşabilirsiniz.
- İsmiyle müsemma, günün ilk ışıkları, Chao Phraya Nehri‘nin kıyısındaki tapınağın tepesine vurur.
- Orjinal adındaki Arun ise, Hindu Tanrısı Aruna‘dan gelmektedir.
- Dışarısında, Wat Phra Krew Tapınağı’ndaki gibi, koruyucu dev heykelleri vardır.
- İkonik beyaz mimarisi ile, şehrin çoğu yerinden görülebilir.
- Nehrin yine bu yakasındaki diğer bir önemli tapınak olan Wat Paknam Phasi Charoen, yaklaşık 500 yaşındadır ve 80 metre uzunluğunda, 12 yüzeyli, beyaz bir piramit (stupa) şeklindedir.
- En üst kat olan 5. katında, büyüleyici bir kubbe altında, zümrüt bir stupa ve içerisinde Buddha’nın eşyaları vardır.
- Bu tapınak, hayır işlerini ve Budizm’in 5 temel kuralını yaymayı misyon edinmiştir.
Pancha Sila : Budizm'in 5 temel kuralı: Herhangi bir canlıyı öldürmekten kaçınmak, Sahibinin vermediği bir şeyi almaktan kaçınmak, Cinsel tacizden kaçınmak, Yalan söylemekten kaçınmak, Sarhoş edici ya da uyuşturucu madde almaktan kaçınmak
- Ayrıca önemli bir meditasyon / eğitim merkezidir. Tapınak etrafında birçok Maechi yani kadın monk görebilirsiniz. Erkeklerden tek farkı, kıyafetleri turuncu değil, beyazdır. Maechi’lerin Tayland Budizm kurallarına göre başa geçip tam kontrol alması yasaktır. O nedenle dini liderler hep erkeklerden seçilmektedir.
- Tapınağın önünde, 69 metre uzunluğunda, 40 metre genişliğinde dev bir bronz Buddha heykeli bulunuyor. Heykelin tam adı: Phra Buddha Dhammakaya Thep Mongkol‘dır. Kafasına Buddha’ya ait bir obje, göğsüne ise altından bir kalp yerleştirilmiştir.
- Buraya, yukarıdaki kısa hikayede anlattığım, Grand Palace önünden kalkan kanal turları ile, ( uzun tur 2 saat, kısa tur yarım saat; uzun olanı seçmelisiniz) ya da Wat Arun’dan biraz yürüyüp, Blue Line mavi metro hattını kullanarak, Bang Phai durağında inip ve yine biraz yürüyüp ulaşabilirsiniz.
- Kanal turunu tercih ederseniz, hem tapınağın önündeki Dev Buddha heykelini kanal boyunca görebiliyorsunuz hem de Phasi Charoen iskelesinde inip yarım saat bölgeyi gezebiliyorsunuz.
- Kanal demişken, Bangkok denilince akla gelen ikonik aktivitelerden biri de şüphesiz, Damnoen Saduak Yüzen Pazar‘dır.
- Burası Bangkok’a yakın değil, yaklaşık 100 km mesafede. Toplu ulaşım yok, ya yukarıda bahsettiğim Grab gibi özel araç kiralama ile ya da turlar aracılığıyla gidebilirsiniz.
- 1800’lerde kral tarafından inşa ettirilen Damnoen Saduak Kanalı, 32 km uzunluğundadır.
- Kanal üzerinde, geleneksel kıyafetler giymiş satıcılar, botlarında meyve ve sebze satıyor.
- Bangkok genelinde alışverişin altın kuralı: fiyatta pazarlık burada da geçerlidir. Satıcılar ile pazarlık etmeyi unutmayın.
- Tavsiye: 2008 yapımı Nicolas Cage başrolündeki Bangkok Dangerous filminde kanaldan sahneler vardır.
- Buraya 20 dakika mesafede, Talat Rom Hup adında başka bir pazar var. Burası, Tayland’ın en büyük deniz ürünleri pazarı. Fakat asıl ilginci, bir tren yolu etrafında kurulu olması. Yani tren, pazarın tam içerisinden geçiyor.
- Bu tren yolunun adı: Maeklong Railway. Bu nedenle bu pazara Maeklong Railway Market de deniyor.
- Yurt dışında güvendiğim Get Your Guide adlı sitedeki turlara bakabilirsiniz. Hem yüzen pazarı hem de tren deneyimini beraber sunan turlar da var.
- Bangkok’ta 200’ün üzerinde alışveriş merkezi var. Bunlardan onlarcası çok büyük ve içerisinde tüm dünya markaları bulunuyor.
- Bangkok’un kalbi olan Siam Square‘de çok sayıda lüks avm bulunuyor ve hepsi yürüme mesafesinde.
- Sky Train kullanarak Siam istasyonunda inip; CentralWorld, Siam Paragon, Erawan, Gaysorn, Siam Center, Siam Discovery (içerisinde Madam Tussauds Bal Mumu Müzesi bulunuyor) & MBK gibi alışveriş merkezlerine ulaşabilirsiniz.
- Siam Square’dan, yine Sky Train – Sukhumvit hattını kullanarak Asok istasyonunda inip, Terminal 21 adlı avm’ye ulaşabilirsiniz.
- Buranın içerisinde, uluslararası ikonik yapıların minyatürü yer alıyor. Örneğin: Eiffel Tower, Pisa Tower, Golden Gate.
- AVM’lerden tek tek bahsetmek sayfalar sürer. Son olarak, nehrin batı yakasındaki ICONSIAM‘dan bahsedelim. Önünde kendi adıyla bir iskelesi de bulunuyor. Karşı yakadan kalkan motorlarla kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
- Su üzerine kurulmuş kapalı pazarı, bu avm’yi ilginç kılıyor. Kanallar, tekneler, dev ağaçlar ile, sanki ormanın içerisine pazar yeri kurulmuş gibi.
- Bu AVM’lerin çoğu alışkın olduğumuz büyüklükte değil. (İstanbul’daki Cevahir AVM’nin 10+ katı!)
- Eğer alışveriş yapmayı düşünüyorsanız, bu avm’lerden bir yada birkaçını gezmek için tam bir gün ayırmanız gerekebilir.
- Tayland deyince akla gelen bir diğer şey de tabi ki Muay Thai, yani Tayland milli dövüş/boks sporu.
- Bangkok’ta Ratchadamnoen Stadyumu‘nda düzenlenen maç biletleri için şurayı ziyaret edebilirsiniz.
- Bangkok genelinde çoğu yerde uygulanan kural: “yabancılara giriş ücreti daha yüksek“, burada da geçerli. Fakat neyse ki aldığınız koltuk daha iyi oluyor.
- Tayland’ın milli bir diğer mirası, uluslarası ün yapmış, Thai masajıdır.
- Bangkok’ta çoğu büyük otel, bünyesinde masaj hizmeti veriyor.
- Onun dışında Urban Oasis, Health Land ve Body Tune, Thai masajını deneyebeileceğiniz spa merkezlerinden birkaçı.
Bangkok Hakkında 10 İlginç Kısa Bilgi
- Orjinal adı, Guiness Rekorlar Kitabı’nda Dünya’nın En Uzun Şehir İsmi’dir.
- İçecek olan Red Bull’un ana vatanıdır.
- Krala hakaret etmek veya eleştirmenin cezası hapistir.
- Dünya’nın ortalama sıcaklığı en yüksek şehridir.
- Dünya’daki en büyük Chinatown’a ve içerisinde de dünyanın en büyük altın Buda heykeline sahiptir.
- Bazı garip kanunlara sahiptir. (evden iç çamaşırı giymeden çıkmak ya da yerel paranın üzerinden geçmek – kralın resmi olduğu için kutsal sayılıyor – yasaktır gibi…)
- Kanalları nedeniyle Doğunun Venedik’i olarak geçer.
- Kardeş şehri, Ankara’dır.
- Tayland Krallığı, dünyanın en zengin hanedanlığıdır.
- Tayland, güneydoğu Asya’da, Avrupalılar tarafından kolonileştirilmemiş / sömürgeleştirilmemiş tek ülkedir.✌🏿
- Son olarak, Tayland’da ilk olarak yemek kültürü farklı gelebilir ancak Thai mutfağı aslında çok zengin ve meraklısı da çok.
- Dünya’nın en iyi restaurantları listesinde ilk 10’da yer alan Gaggan Anand ve daha birçok iyi restaurant Bangkok’ta yer alıyor.
- Fine-dining tecrübesi için sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Müdavimi çok olduğundan, rezervasyon için erken davranmalısınız.
- Lokal lezzetlerden olan Pad Thai için ise, Michelin yıldızlı Baan Phadthai‘yi tercih edebilirsiniz. Porsiyonları büyük ve oldukça lezzetli.
- Kahve için ise; şehrin Hristiyan yerleşim bölgesinde bulunan Luka’ya uğrayabilirsiniz. Çok fazla ve güzel kahve çeşidi var. İçerisi de ferah dizayn edilmiş.
- Bu bölgede genel olarak, birbirinden şirin, modern, 3. dalga kahve dükkanları var.
- Bangkok’ta yemek üzerine turlar bile var. Yine Get Your Guide üzerinden, Bangkok yemek turlarına bakabilirsiniz.
- Bunlar dışında, insanlar fakir olmalarına rağmen güler yüzlü, yardımsever. Kültürleri ve inançları gereği, kavga etmekten, eleştiri yapmaktan, öfkelenmekten kaçındıkları için, sakin bir yapıları var.💐
- Binalar, eşyalar eski görünebilir ve yer yer yoğun baharat ya da değişik kokular alabilirsiniz. Fakat genel olarak temiz bir şehir. Yerlerde hiç çöp görmedim örneğin.
- Tayland genelinde insanlar birbirlerini selamlarken veya dua ederken avuç içlerini birleştiriyor ve başlarını öne eğiyor. Wai adı verilen bu selamlama biçimi, aslen Hindistan kökenlidir.
- Buraya kadar sabırla okuduğunuz için teşekkür ediyor, ben de sizi selamlıyorum. 🙏