Helsinki Nedir? Nerededir?
Helsinki, Finlandiya’nın başkenti ve en ünlü şehridir.
Şehir, 1550 yılında İsveç Kralı I. Gustav tarafından, karşı kıyıdaki Hansa Birliği şehirlerinden olan, şimdiki adıyla Talinn’e rakip olması amacıyla, İsveççe Helsingfors adıyla bir ticaret kasabası olarak kurulmuştur.
Ülkenin 2 resmi dili vardır: Fince ve İsveççe.
Bu topraklar İsveç, Baltık Denizi ve Rus İmparatorluğu’nun güçlü etkileriyle gerçekten büyüleyici bir tarihe ve ayrıca eşsiz doğal güzelliklere sahiptir.
Konumu ve tabiatına ithafen, şehre “Baltık’ın İncisi” ya da “Baltık’ın Kızı” lakapı verilmiştir.
Üst üste dünyanın en mutlu ülkesi seçilen Finlandiya’nın başkenti, Nordic Bölgesi’ndeki (Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya, İzlanda) en soğuk ortalamaya sahip başkenttir.

- Finlandiya’yı diğer Nordic ülkelerinden ayıran en önemli ögesi şüphesiz dilidir. Diğer İskandinav ülkelerinin dilleri Eski İskandinav dillerine (Kuzey Cermen dilleri) dayanırken, Fince’nin kökenleri Avrasya’daki Ural Dağları bölgesindeki kuzey orman kuşağındadır. “Teşekkür ederim” derken, İsveçliler “tack”, Norveçliler “takk”, Danimarkalılar “tak”, İzlandalılar “takk” der. Finliler ise “kiitos” der.
Finlandiya yıl boyunca ışık olaylarıyla doludur. Kışlar karanlık olabilir ama karanlıklar büyülü Kuzey Işıkları ile aydınlanır; berrak gökyüzünde dans eden yeşil ve mavi renkteki ışıkların şovu gerçekten nefes kesicidir.
Yazın uzun günlerinde ise güneş batmaz ve Finliler, “Gece Yarısı Güneşi” altında enerji toplayıp bol miktarda güneşin tadını çıkarırlar.

Kuzey Işıklarının Peşinden….
Helsinki’ye Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan THY’nin direkt uçuşları var. skyscanner.com üzerinden diğer alternatifleri de değerlendirebilirsiniz.

Dünyanın en kuzeyindeki metro ağı olan Helsinki metrosu ile şehir merkezine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Trenlerin turuncu rengi, şehre daha varmadan sizi sıcakça karşılıyor!
Biletleri istasyonlardaki makinelerden ya da HLS uygulamasından alabilirsiniz. Detaylı bilgi için web sitelerine bakabilirsiniz.
Merkeze geldikten sonra, çoğu Avrupa şehrinde olduğu gibi, merkezdeki tüm destinasyonları yürüyerek dolaşabilirsiniz. Ya da Avrupa’nın en eskisinden biri olan, şehri bir ağ gibi saran ve 13 farklı hatta faaliyet gösteren nostaljik tramvayı kullanabilirsiniz.


Helsinki’de Nerede Kalınır?
Konaklama genel olarak ucuz değil. Avrupa’daki en pahalı şehirlerden birisi. Ancak yine de bütçenize uygun seçenekler var.
Yürüyerek şehrin çoğu bölgesine gideceğinizi düşünürsek; merkezde kalmanızı tavsiye ederim.
Helsinki’de Neler Var?
3 milyonun üzerinde saunası bulunan ve kişi başı bir buçuktan fazla sauna düşen, sauna cenneti Finlandiya’nın, başkentinde de bir tane görebilmek için çok zorlamanıza gerek yoktur. Halka açık alanlarda, otellerde, ofislerde; tam anlamıyla her yerde sauna bulunuyor. Hatta mobil sauna bile var!
Yaklaşık 10.000 yıldır bu topraklarda tüten sauna buharı, dünya geneline buradan yayılmış. Sauna, bu ülkede bir yaşam tarzı, kültür, terapidir.
Bu deneyimi ana vatanında yaşamak isterseniz; kaldığınız otele sorabilirsiniz, ya da aşağıdakilerden birini deneyebilirsiniz. Veya kafanızı kaldırıp şöyle bir etrafa bakabilirsiniz. ☺️

Löyly, en meşhur saunadır. Baltik denizinin kenarında, şehrin içerisinde bulunan bu sauna kompleksi, TIME dergisi tarafından dünyanın en iyi 100 mekanından biri seçilmiştir. Kompleksin içi kadar dış mimarisi de çok dikakt çekici. Hem özel hem halka açık sauna alanıyla, camekanlı büyük bir restaurantı bulunmaktadır. Fiyatları sitesinden kontrol edip; rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Yine şehrin göbeğinde, yılın her zamanı açık olan Allas Pool, 5 farklı derecede sauna seçeneği sunuyor. Rezervasyon ve fiyatlar için sitelerine bakabilirsiniz.
Helsinki Havalimanı’na 15 dakika mesafede bulunan Kuusijärvi Gölü kıyısında, hem ücretli hem ücretsiz saunalar mevcuttur. Detaylı bilgi için sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
300’ün üzerinde adacıktan oluşan şehir, kayak ve kano meraklıları için de ideal bir rotadır. Şehrin belirli yerlerinde hizmet veren özel turlar ile, siz de gruplara katılabilir ya da kendi gezinizi planlayabilirsiniz.
“Nordic Design” diyince akla gelen şehirlerden biri de Helsinki’dir. 2012 yılında “Dünya Dizayn Başkenti” seçilmiştir.
Burada mobilya , cam ve mimari üzerine eşsiz tasarımları görebilirsiniz. Bazı ünlü isimler: Alvar ve Aino Aalto, Carl Ludvig Engel, Harri Koskinen, ve Marimekko.
Şehrin geneline yayılmış tasarım mekanları ve event’leri için Design District adında web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
Helsinki’nin en meşhur yapılarından biri şüphesiz, bir kaya içerisine oyulmuş Temppeliaukio Kilisesi. Kubbesi bakır kaplı bu kaya kilise, akustiğinden dolayı konser mekanı olarak da kullanılıyor.

Helsinki’nin en önemli medyanı, Neoklasik mimariye sahip, Senaatintori ya da Senato Meydanı‘dır.
Meydandaki yeşil kubbeli, bembeyaz Helsinki Katedrali, sahilden bakınca şehrin silüetini oluşturan önemli yapılardan biridir.

Hükümet Sarayı ve Helsinki Üniversite’si de bu meydandadır.
Meydanın hemen karşısında, Finlandiya Milli Kütüphanesi bulunuyor. Fin kültürü için önemli bir miras olmasının yanında, Rus İmparatorluğu’nu anlatan önemli yapıtlara sahiptir.
Şehrin bir diğer önemli kütüphanesi de Helsinki Merkez Kütüphanesi – Oodi‘dir.
Meydandan yönünüzü sahile çevirdiğinizde, karşınıza su yeşili kubbeli, kiremit renkli, güzeller güzeli Uspenski Katedrali çıkar. Şehrin ikonik yüzlerinden biri olmasının yanı sıra, buranın iç mimarisi de oldukça güzeldir.
Kuzey ve batı Avrupa’daki en büyük Ortodoks kompleksi olan, yaklaşık 200 yaşındaki Uspenski Katedrali, Fin tarihinde Rus etkisinin en önemli kanıtlarından biridir.

Hemen hemen her Avrupa kentinde görülen aşk köprüsü, burada da yer alıyor. Hemen Uspenski Katedrali’nin önünde “Love Bridge” e siz de bir kilir asmaz mıydınız? 🔐
Şehir merkezindeki Market Square (Kauppatori) ‘de Havis Amanda adında bir heykel ve çeşmesi yer alıyor. Şehrin ikonlarından biri olan bu heykel, çeşitli seramonilere ve festivallere de ev sahipliği yapıyor. Bunun yanında bir de efsanesi var. Rivayete göre, bu deniz bakiresinin burnunu okşar iseniz; aşk hayatınızda sırtınız yere gelmezmiş!








Bu meydandaki limandan kalkan botlara binip, 20 dakikada varacağınız Suomenlinna Kalesi, UNESCO Dünya Mirasları Listesi‘ndedir.
8 adet adacık, 6 km duvar, 200 yapıdan oluşan kale kompleksi, zamanının ve hatta tüm zamanların askeri baş yapıtlarından biridir. İsveç Amiralliği tarafından inşa edilen kale, sırasıyla İsveç, Rus İmparatorluğu ve Finlandiya’nın savunmasını üstlenmiştir.

İskandinav ülkelerinin tamamında yaygın olan kahve kültürü, Helsinki’de baskındır. Şehirde birçok eşsiz kahve dükkanı bulunmaktadır. ☕

Alışveriş için, şehrin merkezindeki Kamppi Helsinki‘nde çeşitli mağazalar bulunuyor.
Ayrıca buraya yakın Classic Pizza ,Pizza Kalevankatu ve Hills Dumplings deneyip beğendiğimiz yemek yerlerindendir.

Birkaç farklı şubesi olan Fazer Café, hem yerel hem modern çizgide alternatif yiyecekler sunuyor. Buranın özellikle tatlıları ve kahvesi çok iyi.
Vaktiniz var ise, kesinlikle Finlandiya Körfezi’nin karşısında bulunan, Estonya’nın başkenti Talinn‘e bir vapur seyahati yapmanızı tavsiye ederim.
Yaklaşık 2.5 saat süren yolculuk, içerisinde casino’dan tutun, uyuma kabinlerine, duty free’lere, alışveriş merkezlerine,restaurantlara kadar bir sürü şey bulunduran cruise gemileri ile yapılıyor.
Birden fazla firma var. Biz Eckerö Line’ı seçmiştik. Fiyatlar ve rezervasyon için şuraya bakabilirsiniz.

Helsinki’ye kadar gelmişken, Fin takımadaları ve sahilleri, keşfedilmeyi bekleyen bakir alanlarla doludur. Ayrıca dünyanın en temiz hava alanlarına sahiptir.
Sahildeki diğer şehirleri de görmenizi tavsiye ederim. Biz Türkü ve Porvoo’ya gitmiştik. İlerleyen günlerde detaylı yazılar gelecek. 🥳
Son olarak Finlandiya genelinde ne yenir derseniz, balık, geyik eti, Karelya çöreği (karjalanpiirakka), çavdar ekmeği, munkki ( kakuleli Fin doungnut’ı) geleneksel lezzetlerdendir. Bunlar dışında tabi ki; tüm dünya lezzetlerine ait mekanları tercih edebilirsiniz.